Keramidai odos priežiūros produktuose

Trumpa apžvalga apie kosmetikos produktuose naudojamus keramidus ir jų tipus.

Keramidai yra lipidai, randami odos ląstelėse ir sudaro nuo 30% iki 40% išorinio odos sluoksnio (epidermio). Tai yra svarbus kosmetikos ingredientas, jei norima išlaikyti tinkamą odos drėgmės lygį ir atstatyti apsauginį odos barjerą (hidrolipidinį barjerą). Odoje sumažėjus keramidų kiekiui, o tai dažnai nutinka odai senstant, ji gali išsausėti ir padidėja tikimybė atsirasti odos problemoms bei įvairiems odos sudirgimams. Keramidai, kaip aktyvusis ingredientas naudojami odos priežiūros produktuose, tokiuose kaip kremai, serumai bei tonikai.

Kosmetikos gamintojai naudoja įvairių tipų keramidus, tad šio įrašo tikslas yra supažindinti jus su dažniausiai naudojamais keramidais ir jų poveikiu odai. Taigi, keramidai išskiriami į naturalius ir sintetinius. Natūralūs keramidai randami išoriniame odos sluoksnyje, taip pat gyvūnuose ir augaluose, pavyzdžiui, sojose. Sintetiniai keramidai (taip pat žinomi kaip pseudokeramidai) yra susintetinti laboratorijoje ir vienas didžiausių privalumų yra tai, kad tokio tipo keramidai pasižymi didesniu stabilumu už natūralius keramidus. Dėl šios priežasties sintetiniai keramidai yra dažniau naudojami odos priežiūros produktuose ir lengviau pritaikomi kosmetikos formuluotėse. Keramidai yra sudaryti iš medžiagos, vadinamos sfingozinu, kuris yra anglies atomų grandinė su prie jos prijungta aminorūgštimi, kitaip dar vadinamu nesočiuoju aminoalkoholiu. Jis turi skirtingas formas, kurios jungiasi su kitomis riebalų rūgštimis ir taip sudaro keramidus. Atsižvelgiant į sfingozino formą ir jį jungiančią riebalų rūgštį, yra 12 keramidų tipų. Odos priežiūros produktuose dažniausiai naudojami šie keramidai:

  • Keramidas 1, dar vadinamas keramidu EOS

  • Keramidas 2, dar vadinamas keramidu NS arba NG

  • Keramidas 3, dar vadinamas keramidu NP

  • Keramidas 6-II, dar vadinamas keramidu AP

  • Keramidas 9, dar vadinamas keramidu EOP

  • Fitosfingozinas

Fitosfingozinas ir sfingozinas yra keramidų pirmtakai, kurie skatina odos ląsteles sintentinti keramidus. Taigi, keramidai yra atsakingi už odos hidrolipidinio barjero funkciją ir taip padeda sumažinti transepiderminį vandens netekimą. Dėl to oda yra apsaugota nuo kenksmingų išorinės aplinkos faktorių, tokių kaip mikrobai, saulės spinduliuotė bei kiti. Odai prarandant mažiau drėgmės, ji tampa elastinga ir mažėja smulkių raukšlelių gylis. Odai senstant, keramidų kiekis joje mažėja, ypač keramidai 1-6 bei padidėja tikimybė pasireikšti atopiniam dermatitui, egzemai ir kitoms odos būklėms. Dėl šios priežasties esant odos sausumui, jautrumui ar siekiant kovoti su odos senėjimu, yra būtina naudoti kosmetikos produktus, kurių sudėtyje būtų keramidai. Ypač svarbu pasirinkti tinkamą kosmetikos produktą, kurio sudėtyje yra keramidai. Sausos odos savininkėms vertėtų rinktis produktą, kurio sudėtyje būtų keramidas 1, 3 ir/arba 6-II arba tokį produktą, kurio sudėtyje būtų sfingozino ar fitosfingozino. Be to, kosmetikos produktai, kurių formuluotėje yra pridėti ne tik keramidai, bet ir priešuždegiminės medžiagos bei aktyviųjų medžiagų prasiskverbimą gerinantys aktyvieji ingredientai, aminorūgštys, glicerinas ar cholesterolis, gali daug greičiau palengvinti sudirgusios ir sausos odos būklę. Kalbant apie produktų formuluotes, skirtas brandžios odos priežiūrai, itin efektyvu yra derinti keramidus su kitais aktyviaisiais ingredientais, pasižyminčiais antioksidaciniu poveikiu bei tokiais kaip niacinamidas, retinolis, peptidai ar linolo rūgštis.

-- The LAB

Mokymai ir konsultacijos kosmetologams skinpro.lt